”Den stille undrende følelse af lykke, når jeg sad ved mikroskopet og
betragtede livets mangfoldighed i min lille verden.”
Marie Hammer (fra Forsker i fem verdensdele, 1981)
Tag med på en vandring ud i verden, ned i jordbundens fauna og ind i ukendte og usynlige verdener og følg sporene efter en kvindelig forsker, der var forud for sin tid og senere blev glemt.
VERDEN I MINE ØJNE er en sanselig vandreforestilling og et koreografisk værk, der hylder den genopdagede danske forsker og zoolog Marie Hammer (1907-2002). En kvinde, der gennem et helt liv søgte og fandt en stor sandhed om vores fælles verden. VERDEN I MINE ØJNE er ikke blot et portræt af en unik forsker men også en alt for velkendt fortælling om en af videnskabens oversete kvinder. Forestillingen sætter fornyet fokus på Marie Hammer og lader publikum opleve naturens forunderlige skønhed gennem hendes blik.
Forestillingen udforsker Marie Hammers livslange studier af mikroskopiske mosmider, der lever skjult under jorden i hele verden og har afgørende betydning for økosystemer. Marie Hammers dybe fascination af mikrobiologien og hendes dedikation til forskningen fører hende gennem mere end 50 år ud på rejser til alle verdens kontinenter. Hjemme på arbejdsværelset med mand og fire børn omkring sig undersøger hun tusindvis af indsamlede mosmider under mikroskopet. Over tid fører hun bevis for Alfred Wegeners kontinentaldriftsteori; at alle verdens kontinenter har været samlet i ét superkontinent for mere end 200 millioner år siden, og at kontinenterne siden er gledet fra hinanden til deres nuværende placering. Marie Hammers forskning er enestående, arbejdsindsatsen enorm og forskningsresultaterne epokegørende.
VERDEN I MINE ØJNE tager publikum med på en fascinerende rejse: Tre dansere undersøger Marie Hammers liv og forskning, med nysgerrighed og humor, og springer mellem menneske og mosmide, feltarbejde og familieliv, fortid og nutid og mellem små og store universer.
___________________________________________________________________________________________
Marie Hammer 1907-2002, zoolog og dr.phil., er en af de første kvinder på de naturvidenskabelige studier på Københavns universitet og bliver magister i 1932. Hun deltager i Knud Rasmussens 7. Thuleekspedition i Grønland i 1933, som eneste kvinde. Hendes forskning i mosmider indledes i 1931 og sideløbende fascineres hun af Alfred Wegeners kontroversielle kontinentaldriftsteori fremsat i 1912. Marie Hammer indsamler mosmider på alle verdens kontinenter i over 50 år og rejser i bl.a. Canada, Island, Nordamerika, Sydamerika, Australien, Tahiti, Bali, Tonga, Ny Guinea, Cambodja, Indien, Pakistan, Iran og Sahara. På en afsidesliggende eng i Argentina gør hun en sensationel opdagelse; mosmiden Mucronotrus Nasalis viser sig identisk med individer fra kolde kilder i bl.a. Lapland, Rold skov og så langt væk som i New Zealand. Marie Hammer udgiver mere end 40 afhandlinger om mosmider. I 1979 udgiver hun sammen med J.A. Wallwork afhandlingen A Review of the World Distribution of oribatid mites in Relation to Continental Drift, der endeligt argumenterer for sammenhængen mellem mosmidernes udbredelse og fastlandenes bevægelser gennem de sidste 200 mio. år og beviser dermed Alfred Wegeners kontinentaldriftsteori.