Køb billet

Porøs

Hand to Hand | Mathilde Roy (FR) + Darya Efrat (DE/IL)

WORK-IN-PROGRESS |

En guidet, anderledes og poetisk vandring i Helsingør by.

Vi byder et lille publikum velkommen til at følge os på en stille rejse; en intim forbindelse til havet, til bådene på havet, og måske også til noget mere.

Vi mødes ved havnen, hvor færgerne lægger til, og sammen begynder vi denne rejse gennem byen og oplever poetiske stationer undervejs, inspireret af forholdet mellem vores menneskelige kroppe og vores omgivelser. Vi ser på det hele med et nyt blik, overvejer de fysiske, måske endda de mystiske, ligheder mellem bådene, havet og os, og forholder os til afgange og overgange.

Kunstnere i residency | Hand to Hand

Kunstnerne Darya Efrat og Mathilde Roy er en del af EU projektet Hand to Hand, som Helsingør Teater er den del af, og har i løbet af et 10-dages kunstner-residency 20.-30. maj 2024 arbejdet sammen en række lokale fagligheder: med studerende fra U/NORD Helsingør om at skabe elementer til forestillingen ud af rester og overskudsmateriale fra sejlmageruddannelsen og bådebyggeruddannelsen.

Igennem hele residency-forløbet har de har arbejdet i Maritimt Værksted Hal 16, omgivet af de gamle træbåde.

Alt dette har kunstnerne oversat og transformeret til Porøs – en fysisk forestilling af to cirkuskunstnere, der henter inspiration fra det maritime univers og Helsingørs maritime identitet.

Rejsens præcise varighed kan variere, afhængig af gruppens oplevelser undervejs. I denne forestilling afgiver vi  den fuldstændige kontrol over både tid og indhold.


HAND TO HAND

PORØS er blevet udviklet i et immersion residency i Helsingør som en del af det europæiske samtidscirkus-projekt, Hand to Hand.

Residency-forløbet i Helsingør har involveret samarbejder mellem kunstnerne og den lokale maritime sektor og dens lokale virksomheder.

I 10 dage, 20.-31. maj 2024, har Mathilde Roy og Darya Efrat samarbejdet med Hal 16, det maritime værksted for renovering af træbåde, sejlmager- og bådebyggeruddannelserne ved U/NORD Helsingør og med Søren Jacobsen, professionel fisker og formand for Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri.

Hand to Hand (2023-2025) er et Creative Europe-støttet europæisk projekt, der ønsker at skabe nye samarbejdsformer igennem en socialøkologisk forståelse af samfund og kunst: Hvordan kan samtidscirkus i offentlige rum bidrage til at skabe en bæredygtig ændring i og udvikling af de kunstneriske og metodiske praksisser i samtidscirkus. Projektets mål er, at cirkuskunstnere, gennem lærings- og erfaringsrum med lokalt forankret forskning, vil udvikle nye kapaciteter til at igangsætte den nødvendige bæredygtige omstilling og begynde at transformere deres kunstneriske og metodiske praksis i offentlige rum.

Forskellige mentorer, forskere, private virksomheder, og kulturelle og kreative brancher er involveret i hele processen.

 

Exploration Times + Immersion Residencies

I 2,5 år har 8 kunstnere og de 4 partnere og festivaler udforsket de komplekse spørgsmål om bæredygtighed, begyndende med fire kollektive undersøgende besøg hos hver partner, hvor de besøger lokale private virksomheder og organisationer hvert sted. Dernæst er kunstnerne vendt tilbage til udvalgte partnere i Immersions Residencies i 10 dage for at samarbejde med de lokale private virksomheder, såsom Joseph Perrier, champagnehus; Fila Arches, kunstpapirmølle i Frankrig; Ston Saltværker i Kroatien; Maritimt Værksted Hal 16, der renoverer træbåde og erhvervsfisker Søren Jacobsen fra Skånsomt Kystfiskeri i Danmark; Den industrielle erhervshavn for torskefiskeri og -pakning i Ílhavo, Portugal.

Alle kunstnerne deler deres prototyper med publikum under festivalerne hos de fire partnere, som work-in-progress forestillinger, der samler deres erfaringer fra én af de lokale aktivitetssektorer.

Køb billet