Køb billet

København

Det Kongelige Teater

Et intenst kammerspil om venskab og videnskab, fysik og politik, ansvar og skyld.

“Verden husker mig kun for to ting. Den ene er ubestemthedsrelationen, den anden er mit mystiske besøg hos Niels Bohr i København i 1941. Alle forstår ubestemthedsrelationen. Eller tror de gør. Ingen forstår, hvorfor jeg tog til København. Jeg har forklaret det igen og igen. For Bohr selv, for Margrethe. For forhørsledere og efterretningsfolk, for journalister og historikere.

Jo mere, jeg har forklaret, desto større er uvisheden blevet.”

Sådan siger den tyske atomfysiker Werner Heisenberg (Mikkel Arndt) i Michael Frayns kammerspil København, der foregår i september 1941. Her opsøger Heisenberg, der er leder af nazisternes atomenergi-projekt, sin gamle ven og mentor – Niels Bohr (Jens Jørn Spottag) og hans hustru Margrethe (Karen-Lise Mynster) i deres hjem i Carlsbergs æresbolig.

Heisenberg og Bohr havde allerede i 1920’erne arbejdet tæt sammen i deres fælles forskning og i gensidig fascination.  Hér befinder de gamle venner befinder sig nu på hver sin side af Anden Verdenskrig i en tid, hvor forskningen i atomvåben er i fuld gang.

I stykket lader Frayn forskellige udlægninger af mødets indhold udspille sig, der får publikum til at spekulere i, hvad der egentlig skete – og hvorfor. Kunne de have diskuteret muligheden for at udvikle en atombombe?
Hvad der skete til mødet, er der vedvarende debat om blandt både fysikere og videnskabshistorikere.

Steffen Aarfings scenografi er inspireret af Niels Bohr Instituttet og Bohr-parrets hjem på Carlsberg og består blandt andet af en stor tavle, som instruktør Anja Behrens lader skuespillerne udfylde med de fysiske formler, som Heisenberg og Bohr kom frem til – inklusiv hvordan man med en reaktor vil kunne etablere en kædereaktion, hvor naturligt uran vil henfalde til et nyt grundstof, der er mere spalteligt og derved kan muliggøre at bygge en atombombe.

Det er i år 100 år siden, at Niels Bohr modtog Nobelprisen i fysik for ‘sine fortienester inden for undersøgelsen af atomernes struktur og den stråling, der udgår fra dem’.

Forestillingen er skabt med sparring fra Niels Bohr Institutet. 

Karen-Lise Mynster, Jens Jørn Spottag og Mikkel Arndt.

Karen-Lise Mynster, Jens Jørn Spottag og Mikkel Arndt.

Mikkel Arndt som Werner Heisenberg.

Mikkel Arndt som Werner Heisenberg.

Jens Jørn Spottag som Niels Bohr. Foto: Klaus Vedfelt.

Jens Jørn Spottag som Niels Bohr.

Karen-Lise Mynster som Margrethe Bohr.

Karen-Lise Mynster som Margrethe Bohr.

Køb billet